Svi mi koji smo često sudionici brojnih Microsoftovih konferencija imamo priliku iznimno često čuti raznorazne krilatice kojima se IT-evci vole koristiti kada pokušavaju povezati tehnologiju i poslovanje. Prva na toj top ljestvici svako je poslovna produktivnost…

Poslovna je produktivnost uistinu jedna od top tema današnjice. Mogli bismo čak reći da su alati koji bi spadali u grupu onih koji tu poslovnu produktivnost (na računalu) omogućuju prvi s kojima se korisnik susretne kada počinje svoju plovidbu računalnim vodama. Svi se sjećamo svojih prvih redaka u Wordu ili prvog sumiranja ćelija u Excelu. Slobodno možemo reći da su takvi alati zapravo učinili računalo uporabivim za većinu poslovnih scenarija. Teško je danas uopće i zamisliti uredsko ili kućno računalo na kojem se ne nalazi neka od inačica tekst-procesora ili pak tabličnih kalkulatora, u velikom broju slučaja markiranih zaštitnim znakom Redmondskog diva.

Ipak, priča o modernoj poslovnoj produktivnosti puno je šira od pisanja teksta i polu-složenih (tabličnih) proračuna. Različite tvrtke različito definiraju skup alata za poslovnu produktivnost, ali se nekako svi slažu da tu spadaju svi oni alati koji su nezaobilazni u svakodnevnoj komunikaciji (e-mailom, telefonom, VoIP-om ili pak videom), kolaboraciji (repozitoriji, workflowi, zajednički rad na dokumentu…), zadovoljavanju zakonske ili koje druge regulative (sustav upravljanja korisničkim ovlastima – RMS, arhiviranje tj. čuvanje dokumenata) i digitalnom stvaralaštvu (razni dokumenti, tablice, prezentacije, dijagrami, grafovi i slično). Oni koji malo više prate svjetsku softversku scenu primijetit će da postoji iznimno velik broj različitih programskih rješenja koja zadovoljavaju neke od elemenata ove naše definicije. Čuli smo svi za Open Office, Google Apps, LibreOffice, Zimbra i slične proizvode. Svi oni dobro rade neki od segmenata poslovne produktivnosti. No, postoji li jedan proizvod koji u sebi sadrži sve? Postoji li takvo rješenje (ili skup) koje će nam omogućiti jednako korisničko iskustvo u svim scenarijima, bilo da ga koristimo na stolnom računalu, laptopu, tabletu ili mobitelu?

Microsoft i poslovna produktivnost

Odgovor na pitanje iz prethodnog odjeljka je: Da, postoji. I zove se Microsoft Office. Taj megalomanski skup alata ne samo da u potpunosti prožima definiciju poslovne produktivnosti, već ju svakom svojom novom inačicom dodatno i proširuje. Office je uistinu lider poslovne produktivnosti današnjice, ne zbog Worda i Excela, već zbog kompletne platforme zasnovane na čvrstim i dobro pečenim poslužiteljskim proizvodima, čije inkarnacije možete pokretati u vlastitom podatkovnom centru ili pak u oblačnoj varijanti. Office klijenti također su prisutni na različitim uređajima. Tako se „puna“ varijanta debelog klijenta lijepo pokreće na stolnim računalima, laptopima i talbetima. Office „kompanjone“, odnosno Office Web Appse, možete pokretati u svim popularnim browserima na svim platformama, a mobilni klijenti dostupni su na Windows Phone pametnim telefonima, a pojedine aplikacije i na drugim, ne-Microsoftovim platformama (primjerice One Note na Android platformi). Jedan od najvažnijih elemenata koji daje snagu ovoj priči jest zajedničko korisničko iskustvo na svim platformama, u svim varijantama. To, jasno, ne znači da Office izgleda jednako svugdje, već da je način na koji se on koristi jednak, a producirani dokumenti međusobno čitljivi bez, primjerice, narušavanja formatiranja, položaja elemenata i slično. Na primjeru Lynca to znači da sa svojim kontaktima u adresaru možete razgovarati sa mobitela, tableta ili iz web preglednika, dijeliti dokumente, prezentacije ili ekrane i bez ikakvih problema imati traženu kvalitetu usluge.

Office kroz povijest – kako je stvarana legenda

Iako su DOS/MAC verzije postojale i nešto ranije, prava povijest Officea počinje 19. 11. 1990. godine sa prvom verzijom Officea za Windows operativni sustav, konkretno onu s 2.0 brojkom. Taj prvi paket sadržavao je u sebi Word 1.1, Excel 2.0 i PowerPoint 2.0. Godinu dana kasnije uslijedila je verzija 1.5, sa novom verzijom Excela (dodana je alatna traka odnosno toolbar) koji je došao do brojke 3.0. Nešto kasnije izlazi verzija 1.6 koja u paket dodaje aplikaciju Microsoft Mail for PC Networks 2.1.

1992. godine pojavila se verzija 3.0 sa Wordom 2.0, Excelom 4.0 i PowerPointom 3.0. Kao što i sami možete primijetiti verzije pojedinih alata u to vrijeme još nisu bile usklađene. Zanimljivost ove inačice bila je u činjenici da je to prva verzija koja se distribuirala i na CD-u. 1993. godine izlazi Microsoft Office Professional edicija koja u paket dodaje Access 1.1.

Microsoft Office 4.0 (također 1993. godine) donosi ušminkani Word koji je naglo skočio u verziju 6.0 kako bi, poput Excela i PowerPointa, pratio svoje DOS/MAC kompanjone. Excel (verzija 4.0A) doživljava samo manje promijene, a PowerPoint i Mail ostaju relativno netaknuti.

Verzija 4.2 za Windows NT pojavila se 1994. godine za i386, Alpha, MIPS i PowerPC arhitekture i sadržavala je Word 6.0 i Excel 5.0 (32-bitne verzije), PowerPoint 4.0 i Microsoft Office Manager 4.2 (preteču Office Schortcut Baru). Sredinom istre godine izlazi i verzija 4.3, posljednja 16-bitna verzija koja je sadržavala Word 6.0, Excel 5.0, PowerPoint 4.0 te Access 2.0 u Pro ediciji. To je ujedno i posljednja verzija koja je podržavala Windowse 3.x, Windowse NT 3.1 i 3.5.

24. kolovoza 1995. godine, kao vjerni pratilac Windowsa 95, izlazi i Office 95, punokrvni 32-bini paket aplikacija sa Wordom, Excelom, PowerPointom, Schedule+om u standardnoj te Accesom u Pro ediciji. Svi su alati došli u verziju 7.0 te od tada „skupa napreduju“.

Office 97 (8.0) iznimno je važna verzija koja je donijela stotine novih funkcionalnosti i poboljšanja, uvela je komandne trake, paradigmu u kojoj su izbornici i alatne trake napravljeni što sličnijima po pitanju mogućnosti i vizualnog dizajna. U ovoj se inačici po prvi puta pojavljuje i Outlook, danas jedna od najkorištenijih Office aplikacija. Verzija 97 bila je poznata i po famoznom Clippyu – spajalici poznatoj i pod nazivom Office Assistant.

Office 2000 (9.0) uvodi adaptivne izbornike u kojima su se manje korištene opcije skrivale od korisnika. Također uvodi dodatne sigurnosne funkcionalnosti izgrađene na temelju digitalnog potpisa te su poprilično štitile od tada popularnih macro virusa. Verzija 2000 ujedno je i posljednja koju je bilo moguće pokretati na Windowsima 95.

Office XP (10.0 ili 2002) izlazi zajedno sa Windowsima XP i uvodi koncept Safe Modea, funkcionalnost koja je omogućila pokretanje primjerice Outlooka u situacijama kada to inače ne bi bilo moguće, zbog različitih grešaka u registryju ili problema s add-inovima. Ova inačica donosi i mogućnosti upravljanja glasom te diktiranja teksta kao i prepoznavanja rukopisa. Posljednja je inačica koju je bilo moguće pokrenuti na 98-ici, Milenniumu (ako ga je itko i imao) te NT-u 4.0. Također, Office XP po prvi puta je zahtijevao aktivaciju proizvoda kao mjeru borbe protiv piratstva.

Office 2003 (11.0) objavljen je 2003. godine. Ovo je ujedno i najkorištenija inačica Officea ikada. Od novih aplikacija pojavljuju se InfoPath i OneNote. Uz manje zahvate u dizajnu sučelja svih aplikacija i njihovoj stabilnosti, najviše promjena doživio je Outlook poput Kerberos autentikacije, RPC over HTTP, keširanog Exchange Moda i poboljšanog filtera berzvrijedne (junk) e-pošte. Ovo je ujedno i posljednja verzija koja je podržavala Windowse 2000.

Office 2007 (12.0) najpoznatiji je po promijeni kompletnog korisničkog sučelja i uvođenju famoznog Ribbona. Ova „funkcionalnost“ zapravo je i spriječila mnoge korisnike da prijeđu na novu verziju softvera. Druga je najveća novost bila potpuno novi format datoteka nazvan Office Open XML.

Verzija 2010 (14.0) finalizirana je 15. travnja 2010 godine i donijela nam je backstage izbornik, nove kolaboracijske alate, prilagodljivi ribbon, zaštićeni pogled na dokument te navigacijske okvire. Ovo je ujedno i prva verzija koja dobiva 64-bitnu ediciju. 2 godine kasnije kompletan će Office svijet doživjeti revoluciju izlaskom Officea 365 – oblačne varijante poslužiteljskih Office proizvoda zajedno s mogućnošću nabavke klijentskih verzija u maniri mjesečne pretplate po korisniku.

Office za MAC – Prst sudbine ili…

Bill Gates i Steve Jobs na Mac World Expo konferenciji 1997. godine
Bill Gates i Steve Jobs na Mac World Expo konferenciji 1997. godine

Iako su MAC verzije Office paketa postojale od samih početaka, Microsoft je verzijom Office 98 for Macintosh uistinu unaprijedio poslovnu produktivnost Apple računala. Vjerojatno je mnogima nepoznato što se dogodilo 6. kolovoza 1997 godine u Bostonu. Naime tada se pred prepunim auditorijem MacWorld Expo konferencije na ogromnome video zidu ukazao tko drugi do li Bill Gates. Dva ljuta konkurenta, neki bi rekli i zagrižena neprijatelja, obznanili su tada sakupljenoj Mac zajednici da će Microsoft investirati 150 milijuna dolara u Apple te buduće verzije Officea, Internet Explorera i razvojnih alata izdavati i za Macintosh. Iako je to teško sa sigurnošću tvrditi, mnogi će se složiti da je ova investicija zapravo tada spasila Apple od totalnog potonuća, što je, gledano sa distance, zapravo zanimljiva povijesna činjenica. Tko zna kako bi danas izgledao svijet računala (i tableta i mobitela) da se ovo nije dogodilo?

Kao što stoji i u uvodu, činjenica je da se mi Microsoftovci volimo razbacivati sintagmom „poslovne produktivnosti“ i gdje to ima i gdje nema smisla, ali shvatite nas – mi od toga živimo. Vjerovali ili ne, Office linija proizvoda najveći je pojedinačni generator prihoda, a prema podacima za 2012. godinu čini nešto više od 30% ukupnog prihoda. Čisto za usporedbu, Windowsi kao uvjerljivo najčuveniji proizvod donose nešto više od 23%. Ne bi čovjek rekao, zar ne? Ako vas zanimaju detalji o raspodijeli Microsoftovih prihoda, oni su javno dostupni i možete ih pronaći na http://www.microsoft.com/investor/reports/ar12/index.html

Razmišljajući u kontekstu ovih podataka ne čudi ni što smo ove godine za temu broja odabrali upravo Office koji u svojoj novoj verziji donosi uistinu pregršt noviteta na svakom polju. Uistinu smatramo da vrijedi pročitati što nam donose Exchange, SharePoint i Lync, koje to nove funkcionalnosti možete iskoristit u Wordu, Excelu, PowerPointu i Outlooku te kako će uskoro izgledati vaš najdraži Office 365 portal i koje će novosti on donijeti. Sve detalje možete pronaći u tekstovima koji slijede.

Objavljeno u posebnom izdanju časopisa Mreža povodom WinDays13 konferencije