Tvrtke ENTG, InfoCumulus i SPAN nedavno su predstavile iznimno inovativan proizvod zanimljivog naziva Emily. Do naziva su vjerojatno došli vođeni sve popularnijim personificiranim mobilnim pomoćnicama Cortana i Siri. Za razliku od potonjih, osnovni zadatak ove nove hrvatske inovacije nije učiniti vam dan ljepšim asistirajući vam pri zakazivanju sastanaka, pokretanju pojedinih aplikacija na pametnom telefonu ili odgovarati na pitanje kakvo nas vrijeme čeka dana, sutra ili za tjedan dana u Parizu ili Londonu.

Emily je marketinški alat, pravi analitički sustav koji prednosti online marketinga donosi u svijet onog fizičkog. U stanju je vrlo jednostavno odgovoriti na pitanje koliko je ljudi prošlo ispred određenog izloga ili police (ili pak ušlo u dućan), odrediti njihov spol i dobnu skupinu te jesu li bili sretni, tužni, ljuti ili pak ravnodušni.

Kako to zapravo radi?

Emilyna pamet smještena je u Azureu, kroz Face i Emotion API (koji su sada dijelom Microsoft Cognitive servisa). Dodatne podatke kupi sa senzora na Raspbery Piu, koji je zapravo fizička reprezentacija samog sustava, te ih pohranjuje u Azure putem Event Huba. Podatke je moguće analizirati pomoću Microsoftovih PowerBI servisa odnosno koristiti ih za prediktivnu analizu putem Azure Machine Learninga. Svi rezultate na kraju će biti povezani s ostalim artefaktima marketinške kampanje i pohranjeni u Dynamics CRM.

Iako tek na svome početku, Emily je već imala svoju prvu primjenu pri analizi kratkog videa za Podravkinu marketinšku kampanju. Zadatak je bio dobiti informacije od testne skupine o tome kako su se osjećali u kojoj sekundi videa, kako bi se usporedile željene emocije i one stvarne te sukladno tome mijenjao sam video. Emily je ovaj posao odradila više nego dobro i zaradila svoju prvu referencu. Ako ovaj tekst čitate na WinDaysima, navratite svakako do štanda u sponzorskom prostoru i upoznajte Emily. Više informacija dostupno je na http://emily.zone