Današnji je moderni svijet digitaliziran – na ovaj ili onaj način. Sve je digitalno – kamere, mikrofoni, satovi, telefoni, računala… I mi smo digitalni – gdje god se okrenemo vidimo različite inkarnacije diskretnih kombinacija nula i jedinica. Tako smo eto digitalizirali i marketing…

Pojam digitalni marketing prvi je puta skovan početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Danas možemo reći da predstavlja promociju proizvoda ili branda putem jednog ili više oblika elektroničkih medija. S obzirom na ovu poprilično široku definiciju, mogli bismo zaključiti da apsolutno sve što radimo na Internetu (u smislu aktivnog korištena nekog od medija), bilo na računalu ili mobitelu, ima svoj marketinški potencijal te se može smatrati marketinškom aktivnošću. Svaki komentar na nečijem blogu, status na Facebooku, poruka na Twitteru, jednako kao i standardni plaćeni oglas na nekom portalu predstavljaju digitalnu marketinšku aktivnost.

U početku…

Pojavom prvih web tražilica poput Yahooa, 1994. godine, koja je krenula privlačiti poveći broj Internet-entuzijasta, stvoren je najstariji oblik online promocije kojeg danas svrstavamo u digitalni marketing – Internet oglašavanje odnosno banneri. Takvi oglasi se prema poslovnom modelu nisu nešto pretjerano razlikovali od standardnih oglasa – plaćali ste količinu prikazivanja, klikova i slično. Dakle, Yahoou (i sličnima) zapravo nije bilo interesantno dovesti vas brzo do vašeg cilja, već pronaći način da se barem neko vrijeme zadržite na njihovim stranicama kako biste (usput) kliknuli na koji od oglasa. Nešto kasnije, Lary Page stvorio je puno bolji i sofisticiraniji algoritam pretraživanja web stranica, tzv. PageRank algoritam, koji je korisniku već na prvoj stranici nudio baš onaj rezultat kojeg je on i tražio. Kada je Page ponudio Yahoou da licenciraju njegov softver, oni uopće nisu bili zainteresirani za tu priču, upravo zbog ranije spomenutog poslovnog modela.

Nakon što se danas svima znani Lary dosjetio da bi mogao raditi aukciju pojmova koji se pretražuju, nastao je jedan potpuno novi vid digitalnog marketinga – danas satkan u pojmovima SEM (Search Engine Marketing) i SEO (Search Engine Optimization). Tako je rođen Google, današnji apsolutni sinonim za pretraživanje interneta.

Dynamics CRM Social Engagement novo pomagalo marketinških stručnjaka za automatizaciju marketinga

Kako je na(e)stao društveni život…

Sljedeći veliki boom u ovom svijetu dogodio se 2004. godine, i obilježit će ne samo svijet digitalnog marketinga nego kompletnu računalnu industriju, a vjerujem i povijest čovječanstva. Radi se naravno o Facebooku. Razni vidovi društvenih medija postojali su i nešto ranije, primjerice LinkedIn (2002.) ili pak ICQ (1996.). Ipak, univerzalnost pristupa koju nam je donio Zuckerberg omogućila je apsolutno svakome tko je znao i nije znao koristiti računalo da stvori mrežu svojih virtualnih prijatelja. Facebook će tako preko noći prikupiti milijune članova te time postati apsolutno najveći digitalni medij današnjice. Slijedit će ga nešto manje popularni, ali i dalje značajni društveni mediji poput Twittera i Instagrama.

Stvaranje Facebooka (i ostalih društvenih mreža) donijet će nam još jedan novi vid digitalnog marketinga – Social Media Marketing kojeg će raditi tzv. Community manageri, danas okupljeni u digitalne agencije ili pak digitalne odjele marketinških agencija.

Posljednje vrijeme donosi nam i popriličan zaokret u velikim organizacijama, koje počinju formirati svoje digitalne odjele koji će uz pomoć vanjskih dobavljača (gore spomenutih digitalnih agencija), biti zaduženi za imidž tvrtke na digitalnim kanalima, a u njihove se odjele počinje slijevati i poveća količina novca.

Tragom zelenih papirića

Sve napisano ipak nas dovodi pred jedno jednostavno pitanje – otkud toliki interes IT tvrtki za svijetom o kome ne znaju ništa ili pak znaju jako malo? Razlog leži u posljednjoj rečenici prošlog odlomka – u novcu, naravno. Gartner je još prošle godine objavio predviđanje u kome smatra da će do 2017. godine marketinški odnosno digitalni odjeli u organizacijama imati veće IT budžete od samog IT-a.

Društveni mediji - brojke
Korisnici danas koriste društvene medije više nego ikad

Veliki IT vendori, poput IBM-a, HP-a, Microsofta i sličnih navikli su održavati odnos upravo s centralnim IT organizacijama, koje nemaju više potpunu kontrolu nad investicijama u IT. Sve je to prouzročilo da su brojne IT tvrtke, koje nisu tradicionalni IT vendori, počele direktno prodavati svoje proizvode marketingu, bez znanja centralnog IT-a. To je naravno prouzročilo i poveću količinu problema u velikim organizacijama. One su počele stvarati otoke informacija i međusobno nekompatibilnih sustava. Bilo je potrebno pronaći sinergiju, i veliki su IT vendori vrlo brzo shvatili da se, žele li opstati, moraju transformirati te naučiti razgovarati sa svim dijelovima organizacija s kojima posluju. IT lideri su također postali svjesni da će morati transformirati svoje organizacije kako bi sačuvali relevantnost, ali i pomogli da cjelokupni IT sustav organizacije, uključujući brojne proizvode novih pružatelja usluga, nesmetano funkcionira.

Aktivnost tvrtki na društvenim mrežama - strateški digitalni marketing
Tvrtke su aktivne na društvenim medijima, no vrlo malo njih posjeduje zrelu i razrađenu strategiju vezanu uz digitalni marketing

Upravo zbog toga vidimo i brojne novosti u Microsoftovom portfelju, što je i tema ovogodišnjih WinDaysa. Gdje god pogledali, bilo u Azrue, CRM Online, Office 365 sve je više i više funkcionalnosti upravo namijenjenih marketinškim stručnjacima digitalnog karaktera. Povećava se i broj Microsoftovih partnera koji stvaraju  proizvode (ili barem prototipove) namijenjenih upravo digitalu (pogledajte okvir uz tekst). Za očekivati je da će toga biti sve više. Još je davno zapisano – follow the yellow brick road!

Na kraju…

Digitalni marketing ne možemo smatrati nikakvim prolaznim trendom, radi se samo o logičnom napretku marketinške industrije. Ona želi iskoristiti svaki kanal kako bi radila ono što najbolje zna – stvoriti dodanu vrijednost organizaciji i njezinim kupcima. Na IT tvrtkama je da im u tome pomognu, uzimajući pri tom svoj dio kolača. Kao malena pomoć razumijevanju trendova u digitalnom marketingu poslužit će i ova tema broja odnosno tekstovi koji slijede…