Iako je stvarni početak Microsoftovog otvaranja open source zajednici započeo s pričom iz 2008. godine (vidi glavni tekst), velika će većina IT stručnjaka upamtiti datum 12. 11. 2014. godine kao početak novog doba IT industrije. Connect() događanje koje se tada održalo u New Yorku, bilo je najavljeno relativno skromno, objavama za medije i ponekom pozivnicom upućenom programerima, nekih mjesec dana prije same konferencije. Upravo je to i jedan od razloga zašto je kompletan IT svijet ostao zatečen količinom i značenjem objava koje su se tamo dogodile. Predavanja s događanja su dostupna online, tako da ih svi zainteresirani mogu pogledati na http://channel9.msdn.com/Events/Visual-Studio/Connect-event-2014

Promotrit ćemo malo događaje koje su prethodili ovoj posljednjoj objavi, koji bi nam mogli dati kontekst i pokazati da uistinu postoji smjer kojeg je Microsoft zauzeo još prije nekoliko godina.

Naime, 2008. godine započeo je razvoj ASP.NET MVC-a. Iako to samo po sebi ne predstavlja događaj vezan uz otvoreni kod, korak je koji je pokazao kako Microsoft želi imati značajan web framework, Web Formsi su u to vrijeme bili gotovo isključivo dijelom enterprise aplikacija i šira web zajednica za njih nije marila.

U rujnu 2008. godine Microsoft započinje pakirati JQuery zajedno s ASP.NET AJAX-om čime JQuery na mala vrata ulazi u Visual Studio.

2 godine kasnije, u studenom 2010. godine Microsoft zapošljava Stevea Sandersona, tvorca KnockoutJS-a, čime zapravo obogaćuje ASP.NET kroz integraciju, a ideje poput Model-View-ViewModel predloška implementira u vlastite tehnologije (WPF, Silverlight). KnockoutJS također postaje dijelom Visual Studia.

U ožujku 2012. Microsoft open-sourcea ASP.NET MVC, WebAPI i Razor, što Scott Guthrie objavljuje na svom blogu, koji je ujedno, uz Phil Haacka i Scota Hanselmana, vjerojatno i najzaslužniji za uspjeh cijele priče.

Srpanj 2012. godine učinit će i Entity Framework otvorenim kodom, na kojem su se počeli vidjeti i prvi znakovi poboljšanja na temelju doprinosa nezavisnih razvojnih inženjera.

Paralelno s pretvaranjem pojedinih dijelova .NET platforme u otvoreni kod, u lipnju 2012. godine Microsoft je objavio ogromno ažuriranje svoje Azure platforme. Od tada je naime postalo moguće u sklopu usluge virtualnih mašina pokretati različite Linux distribucije, a usluga Web sites donjela je podršku za brojne web aplikacije otvorenog koda (WordPress, Joomla…) i različite tehnologije i frameworke (PHP, Ruby, Java, Node.js…).

Svi spomenuti događaji, kada ih pogledamo s odmakom, upravo su pripremali teren za posljednju objavu. Bit će zanimljivo vidjeti kakva nas još iznenađenja čekaju u budućnosti.

Zaklada za .net

.NET Foundation neovisna je organizacija stvorena s ciljem poticanja otvorenog razvoja i suradnje na brzo rastućoj kolekciji tehnologija otvorenog koda za Microsoftov .NET. Objavljena je u sklopu Build konferencije, početkom travnja prošle godine, a posljednje Microsoftove objave upravo su produkt rada ove organizacije.

Organizacija je trenutno nadležna za 30-tak projekata, među kojima su najpoznatiji ASP.NET 5, MVC, Web API, SignalR i brojni drugi. .NET Foundation najbolji je način za uključiti se u kontribuciju svim ovim projektima, a sve detalje pronađite na http://www.dotnetfoundation.org

Microsoft i otvoreni kod u Hrvatskoj

IT zajednica u Hrvatskoj već je i prije posljednjih objava bila obogaćena sadržajem koji je povezivao Microsoftov i open source svijet. Još je 2009. godine u prostorima Microsofta Hrvatska, pod palicom Domagoja Pavlešića, svoj život započela Web User grupa, koja je okupila široku zajednicu iz svijeta razvoja za Web. Na svojim je mjesečnim sastancima obrađivala različite teme iz svijeta weba, dobrim dijelom usmjerena na web standarde i povezivanje različitih tehnologija otvorenog koda s Microsoftovom platformom.

Prije godinu i pol dana dogodila se i prva Microsoft Open Source konferencija na kojoj je hrvatskoj IT zajednici po prvi puta predstavljena Microsoftova strategija prema otvorenom kodu, bitno drugačija od onoga što se do tada moglo vidjeti. Autor ovoga teksta u svome je izlaganju i tada naglasio kako će u svijetu Googlea, Applea, Amazona i sličnih Microsoft najboljeg partnera pronaći upravo u open source zajednici. Ova je konferencija, produkt lokalnog Microsoftovog ureda, doživjela i svoj svjetski boom replikacijama u brojnim svjetskim zemljama.

Završni Keynote konferencije uz predstavljanje i komentiranje objava od prethodne večeri
Završni Keynote konferencije uz predstavljanje i komentiranje objava od prethodne večeri

Lokalna Microsoftova konferencija, Advanced Technology Days 10, održana u studenom prošle godine, poklopila se upravo s Connect događajem u New Yorku na kojem je open-sourcean .NET što je stvorilo idealnu priliku da se lokalnu IT zajednicu dodatno upozna sa svim detaljima objava koje su se dogodile večer prije. Uz to, i sam je sadržaj konferencije bio podosta protkan pričama iz svijeta otvorenog koda, a i sam je glavni gost, Shawn Wildermuth, održao predavanje o node.js-u, jednoj od novih uzdanica otvorenog koda u svijetu web aplikacija.

Objavljeno u časopisu Mreža, siječanj 2015.