O meni

Tomislav Tipurić - Nephos - Chief Technology Officer - Cloud entuzijast

Tomislav Tipuric

U domaćoj birokraciji zapisan kao Tomislav Tipurić, na poslu se odazivam na totipu, Tipsi i slične svrsishodne kovanice mojih kolega. Kao CTO i partner dio sam Nephos tima – tvrtke koja svojim uslugama i proizvodima uspješno podupire digitalnu transformaciju svojih klijenata u zemlji i inozemstvu.

Microsoftovu cloud scenu pratim od njezinih samih začetaka kao jedan od pionira Azurea u Hrvatskoj, što je i logično jer sam, prije pridruživanja Nephosu, radio u Microsoftu Hrvatska na poziciji tehnološkog stratega za partnere, što je zapravo bio ublaženi hrvatski prijevod titule „Partner Technology Strategist“. Iako je pozicija nestandardna za poslovne navike naše regije, najjednostavnije je reći da mi je glavni bio fokus uklapanje novih cloud tehnologija iz pera Microsoftovih razvojnih inženjera u proizvode i usluge Microsoftovih partnerskih tvrtki, u poslovnom i tehnološkom smislu.

Tokom svoje desetogodišnje (ili pak 13-godišnje ako računamo studentski staž Microsoft Student Partnera) korporativne egzistencije radio sam i sa brojnim razvojnim i sistemskim inženjerima na poziciji specijalista za tehnologije (Microsoftovim rječnikom Technical Evangelist) te brinuo o različitim partnerskim programima, među kojima je BizSpark jedan od najpoznatijih, namijenjenim razvojnoj i startup zajednici. Prije rada za Microsoft bavio sam se razvojem web-aplikacija, a Microsoftovu web platformu pratim od njezinih samih začetaka u obliku klasičnog ASP-a odnosno kasnijeg rođenja Microsoft .NET-a.

Danas me se, u kontekstu Microsofta, može pronaći na sastancima zajednice raznoraznih inženjera (sistemaši, developeri, web developeri, arhitekti i sl.) poznatiju pod nazivom Microsoft Community. Imao sam priliku predavati na svim većim regionalnim konferencijama (NTK, Sinergija, Network, WinDays), a šest sam godina bio glavni krivac za tehnološki sadržaj najvećeg domaćeg IT okupljanja (WinDaysa), a 3 godine i za njegov poslovni dio. Tu su naravno i sve popularniji Advanced Technology Daysi gdje držim sve organizacijske konce uz sadržajnu pomoć brojnih članova zajednice razvojnih i sistemskih inženjera. Nakon kraće stanke od dvije godine, vratio sam se i u organizacijski tim WinDays konferencije te sam na WinDaysima19 odgovarao za kompletan tehnički i poslovni sadržaj u ime organizatora konferencije – MPG Grupe.

Oni koji me znaju s WinDaysa i sličnih događanja reći će da često pričam i pišem o Azureu, novim načinima rada s podacima, IoT-u, umjetnoj inteligenciji, DevOps temama i načinima poslovanja u eri 4. industrijske revolucije. Imam priliku raditi s brojnim klijentima, kako IT tvrtkama tako i drugim poslovnim subjektima, na pilotiranju i implementaciji najrazličitijih domaćih scenarija primjenom modernih tehnologija. Ukratko, možete me opisati kao cloud arhitekta s dobrim poznavanjem aplikativnog i infrastrukturnog sloja kojemu nije strano uplesti se i u diskusije oko modela podataka, komunikacijskih protokola, strojnog učenja, a, kad treba, i pisanja linija C#-a, Node.js-a, Angulara, Pythona, ako treba i C/C++-a.

Otvoren sam za sve sugestije i komentare, a uz ovaj blog, dostupan sam i na službenom mailu. Alias je totipu (a može i tipsi, tomislav i tomislav.tipuric), a domena @nephos.eu.